Design contest

EERVOLLE VERMELDING

FRANS VAN DITHUIJZEN EN THIJS VAN DALEN (STUDIO BUREAU) ROTTERDAM

ZICHT OP HET CONSTRUCTIETHEATER

Niet enkel de dierentuin of het strand lokken veel dagtoeristen, ook een renovatie met getimmer, gezaag en graafmachines spreekt tot de verbeelding. Deze inzenders spreken uit ervaring vanuit een eerder grootschalig kunstproject op een bouwplaats. Daarbij komt het concept voort vanuit een eigen fascinatie voor ‘de bouwput’ en het fenomeen ‘bouwputtoerisme’. Steden zijn in een continue staat van verandering. Binnen gebiedsontwikkeling kan kunst verbindend en richtinggevend werken. Met dit concept ‘Zicht op het Constructietheater’ richten de bedenkers zich op de tijdelijkheid van de omgeving en willen zij deze benutten als experiment.

De dynamiek van deze installatie komt tot stand door de hoogwerkers die samen een grootse interventie vormen op het plein van het Binnenhof. Het gaat om maar liefst 150 schaarhoogwerkers die tegelijk in beweging komen. De ontwerpers stellen zich tot doel om op diverse manieren de inwoners en bezoekers van de stad te betrekken bij de renovatiewerkzaamheden door deze zichtbaar te maken. Vijf jaar lang gebeuren er ongewone dingen op het Binnenhof, die mogen worden gezien. De plekken waar gerenoveerd of verbouwd wordt, zijn geen plekken waar je ‘kunst’ verwacht, dat maakt het interessant. Door een bestaande plek te transformeren ontstaat een nieuwe waarde. Dat is wat dit concept beoogt met deze dynamische installatie. Tijdens de renovatie kunnen de hoogwerkers telkens in een nieuwe compositie geplaatst worden op het Binnenhof. Bezoekers van Den Haag maken deel uit van het kunstproject door de installatie te betreden. Dit biedt een uniek zicht op de renovatiewerkzaamheden en de binnenstad van Den Haag.

De ontwerpers van ‘Zicht op het Constructietheater’ geven aan dat dit concept niet gezien moet worden als een alles omvattend plan. De installatie die zij willen realiseren is mobiel en verstoort in hun visie de renovatiewerkzaamheden niet, maar geeft hier juist op een ludieke wijze zicht op. De vergankelijkheid van bouw en renovatiewerkzaamheden zijn interessant, er gebeurt zoveel ‘achter de schermen’ waar de meeste mensen geen weet van hebben. Met deze bijzondere theatervorm worden die zichtbaar.

JURY OORDEEL

De jury heeft de mogelijkheid in plaats van een prijs, een eervolle vermelding toe te kennen aan een inzending omdat er een interessante gedachte aan ten grondslag ligt. Het Constructietheater krijg hier die vermelding omdat de jury het idee van ‘bouwputtoerisme’, op deze spectaculaire wijze ingevuld, omarmt. Maar merkt daarbij op dat aan meerdere criteria voor deze design contest onvoldoende is voldaan, waaronder de breedte voor participatie van Haagse partijen. Daarnaast moeten we ervan uitgaan dat de ruimte aangegeven voor de plaatsing van de hoogwerkers, gedurende de renovatie niet toegankelijk zal zijn voor publiek.

> Download het volledige juryrapport

Wedstrijdsecretariaat
Binnenhof InsideOut!
Zwarte Mees 7
1423 NH Uithoorn
Nederland
info@binnenhofinsideout.nl

© InsideOut! / FABEREXPOSIZE