Design contest

EERSTE PRIJS

EDWIN SCHEEPENS EN JANNEKE VERHAGEN (STUDIO ZUID DESIGN), EINDHOVEN

STORK WALK

De Stork Walk is een levensgroot ganzenbord dat zijn naam dankt aan het gelukssymbool van Den Haag: de ooievaar (the Stork). Met het centrum als ‘speelveld’ en het Binnenhof als ‘finish’, maar vooral als kloppend hart van de stad en de democratie. De route verbindt een bruisende mix aan interessante ‘stops’ die je een unieke kijk geven op alles wat de stad te bieden heeft. Iedere wandeling wordt een feest van ontdekking en verwondering. Er zijn acht verschillende thema’s die je meenemen langs de rijke geschiedenis, inspirerende cultuur, smakelijke verrassingen, speelse ontdekkingen, unieke winkels en educatieve hot spots. Tenslotte vind je de finish op het Binnenhof waar de renovatie symbool staat voor de toekomst. Hier krijg je een kijkje achter de schermen en kan je ontdekken waar we naartoe gaan met de stad, het land en de wereld…

1. Historische stop – Voor jonge en oude historici in de dop

Het Binnenhof is het oudste parlementaire gebouw van Europa dat nog steeds in gebruik is. Deze verbouwing biedt unieke kansen: Bezoekers kunnen ruimtes bekijken die nooit publiek toegankelijk waren. Een goede reden om het Binnenhof nú te bezoeken. Ontdek een schat aan verhalen, intriges en historische momenten. De steigerdoeken met fotoprints laten de gebouwen erachter zien, waardoor het lijkt of ze gewoon intact zijn. En hé, achter dat zolderraampje zie ik daar niet minister Thorbecke lopen? Bij geen enkel ganzenbord mag de gevangenis ontbreken. De Gevangenpoort vormde in 1280 de imposante hoofdpoort tot het kasteel van de Graven van Holland, nu bekend als het Binnenhof. Door de stad zijn mensgrote gekleurde beelden van historische figuren te vinden, zij vertellen in verschillende talen hoe ze daar terecht gekomen zijn. Een wandelende geschiedenisles? Of een uniek fotomomentje?

2. Culturele stop – Onbeperkt toegang tot kunst en cultuur

Culturele initiatieven krijgen een nieuw podium met de hele Haagse binnenstad als decor. Relevante en actuele musea, theatermakers en kunstenaars krijgen een plek op de Stork Walk. Daarbij mag iedere bezoeker iets toevoegen aan het Stork Walk kunstwerk. Deze plek zal groeien, hij verandert, uiterst democratisch, in de loop van de jaren. Het wordt het kloppende hart. Een plek van verbinding en samenkomst. Ga het nu bezoeken, want in 2026 is het weg.

3. Educatieve stop – Voor alle wijsneuzen

Voor een geschiedenisles hoef je niet in de klas te zijn. De hele stad is bezaaid met historie. Bekijk bijvoorbeeld de bouwhekken rondom de werkzaamheden, zij vormen een kilometers lange analoge tijdlijn met de geschiedenis van Den Haag en de democratie. Of benut deze unieke kans en duik de bouwput in met een van de ‘Hard Hat’ tours. Bekijk alle hoeken en gaten van het Binnenhof en zie waarom het zo aan een renovatie toe was.

4. Culinaire stop – Voor de hongerige Mensch

Koop je stempelkaart voor ‘Het Haags Proeverijtje’ en ga naar de deelnemende restaurants om te genieten van het heerlijke eten. Neem ook eens een kijkje bij al die bijzondere delicatessen zaakjes.

5. Retail stop – Lopen, ontdekken en kopen

Deelnemende winkels zijn herkenbaar aan de de sticker op het raam en de vlag. Haal een gratis shopping guide bij de VVV of bij het informatiepunt en ontdek alle leuke winkeltjes van Den Haag.

6. Info stop – Openingstijden, nieuws en updates

Haal hier je plattegrond of koop tickets voor de Hofvijvershow. Ook alle informatie over de voortgang van de verbouwing zal hier te vinden zijn. Op verschillende plaatsen wordt op subtiele wijze gerefereerd aan de Stork Walk. Heb je de gekleurde zebrapaden bijvoorbeeld al gezien, of de parkbankjes met historische weetjes? Ook op minder subtiele wijze wordt kenbaar gemaakt dat dit het moment is om Den Haag te bezoeken, bijvoorbeeld met de Stork Walk trein. De optische illusie doet je denken dat de ooievaars op de zijkant echt vliegen. Pas als de trein stil staat zie je dat het gezichtsbedrog is.

7. Speel stop – De stad als speeltuin, ook voor alle oudere jongeren

Buitenspelen is gezond! Niet alleen voor kinderen, bewegen is voor iedereen belangrijk. Om een alternatief te bieden aan de trend om alles wat los en vast zit te digitaliseren, hecht de Stork Walk veel waarde aan analoge ideeën, zoals bijvoorbeeld een speeltuin. Hiermee wil Den Haag verbinden en de ‘echte’ ervaring stimuleren: zien, ruiken, voelen, en proeven met elkaar. Toeristen en buurtbewoners, oud en jong, samen.

8. Het Binnenhof – De finish

Waar je bij de historische stops inzicht krijgt in belangrijke zaken uit de geschiedenis wordt er bij het Binnenhof juist vooruit gekeken. De renovatie staat symbool voor de toekomst. Dit wordt een plek voor visionaire plannen en ideeën die de stad, het land en de wereld verder kunnen helpen. Dit alles los van politieke kleur. De spectaculaire finish van de Stork Walk bestaat uit een loopbrug over het Binnenhof. Loop het Binnenhof ‘over’ en verwonder je over de enorme schaal van de werkzaamheden. Boven op de loopbrug is van alles te beleven, er zijn kraampjes met souvenirs, bankjes om uit te rusten en prachtige planten en bloemen.

Tot slot

De Stork Walk is ontwikkeld om Den Haag, tijdens de verbouwing van het Binnenhof, te voorzien van een nieuwe impuls. Het is een levend ‘project’ en zal zich gedurende de jaren blijven ontwikkelen. Op deze manier blijft de route altijd spannend en actueel. Het biedt een lokaal platform met (inter) nationale uitstraling en aantrekkingskracht. Een platform dat zorgt voor verbinding tussen alle belanghebbende partijen. Door de diversiteit van de thema’s worden alle potentiële, en voor Den Haag belangrijke doelgroepen, bereikt. En dit alles vanuit één heldere, overkoepelende identiteit en communicatie.

JURY OORDEEL

Een ganzenbordspel op groot formaat met de stad als decor. Verdeeld in diverse ‘stops’, waarmee de variëteit van Den Haag spelenderwijs aan de deelnemende bezoeker voorbij trekt. Met aandacht voor historie, educatie, cultuur, informatie en meer. Een aantrekkelijk idee. Alle ‘onderdelen’ van de stad kunnen aansluiten: winkeliers, horeca, kunstenaars, podia, maar ook bestaande attracties: van Panorama Mesdag tot het Fotomuseum. In feite een event dat eindeloos uitbreidbaar is en een lange houdbaarheid heeft door nieuwe toevoegingen en een wellicht compleet nieuwe invulling na verloop van tijd. Versie 2.0: met de uitdaging opnieuw bezoekers naar Den Haag te bewegen. Waar het traditionele ganzenbordspel eindigt in een tuin met ganzen op het bord, is de finish van the Stork Walk fysiek voorzien bij het Binnenhof waar een loopbrug de deelnemers een kijkje biedt op de toekomst. Jury: ‘Stork Walk is een laagdrempelig’ concept dat de meeste kans biedt op participatie van iedereen die een belang heeft bij de aantrekkelijkheid van Den Haag als totaal en daaraan een bijdrage wil leveren.’

> Download het volledige juryrapport

Wedstrijdsecretariaat
Binnenhof InsideOut!
Zwarte Mees 7
1423 NH Uithoorn
Nederland
info@binnenhofinsideout.nl

© InsideOut! / FABEREXPOSIZE