Design contest

EERSTE PRIJS

RICK ABELEN (TECHNISCHE UNIVERSITEIT), EINDHOVEN

POCHÉ

Dit concept is gebaseerd op een ruimte die ontstaat door tegen de gevel van het Binnenhof aan de zijde van de Hofvijver een (tweede) steiger te plaatsen. Zo wordt een frame gecreëerd dat als podium dienst doet en het iconische complex tijdens de langdurige verbouwing nog nadrukkelijker zichtbaar maakt in de stad. Zie het als een coulisse met de hele Haagse binnenstad als decor.

Dit idee vormt een symbolische transitie van de ‘buitenwereld’ naar binnen. In deze ‘binnenwereld’ is een enorme reeks aan programmeringen en mogelijkheden denkbaar: een tijdelijk restaurant, podium voor presentaties, balletvoorstellingen, et cetera. Dit frame kan ook het vertrek- of eindpunt zijn voor een route voor bezoekers door de stad vol met activiteiten waar de hele stad van profiteert. Evengoed is het de plek waar het startschot gegeven kan worden voor een culinaire tocht door de stad. Maar ook een omgeving waarin aandacht is voor de verhalen en geheimen van 800 jaar Nederlandse politiek, waar een pop-up educatie museum inzicht geeft in onze democratie aan scholieren.

Een plek die als tijdelijk toegankelijk museumdepot functioneert of de plaats waar de eerste partituur van een cultureel evenement zich kan afspelen. Dan wel helemaal iets anders: kamperen met het Binnenhof met de Hofvijver als decor, een droom die werkelijkheid kan worden. In schemer en donker kan het doek door middel van lichtprojecties een boeiend verhaal vertellen over onze democratie .

JURY OORDEEL

Een steiger vóór de steiger, met een boeiende ruimte daartussen, geschikt voor een multifunctionele invulling. In het kort is dat de essentie van deze inzending. Een spannend idee dat gerealiseerd kan worden met tal van partijen die normaliter bijdragen aan een aantrekkelijke stad. Variërend van de podia en musea, tot winkeliers en horecabedrijven. Maar ook is er ruimte voor educatie en de rijke historie van de plek waar de bezoeker zich bevindt. De mix van hetgeen er in de ‘tussenruimte’ gebeurt, zorgt ervoor dat een gevarieerd publiek enthousiast kan worden van dit concept. De manier waarop invulling wordt gegeven aan de buitenzijde, met onder andere foto’s van de bewoners van Den Haag, audio en virtual reality beelden, zorgt voor spanning en aantrekkingskracht. Hoe sterker de (in de tijd wisselende) programmering, hoe succesvoller dit idee zal kunnen zijn. Juryoordeel samengevat: ‘dit concept brengt de bezoeker letterlijk ‘tegen de renovatie aan’. Alle kans voor een brede invulling vanuit de stad zelf. Wanneer de avond valt, komt de buitenzijde tot leven door projectie.’

> Download het volledige juryrapport

Wedstrijdsecretariaat
Binnenhof InsideOut!
Zwarte Mees 7
1423 NH Uithoorn
Nederland
info@binnenhofinsideout.nl

© InsideOut! / FABEREXPOSIZE