Design contest

DE OPDRACHT:

KEER HET BINNENHOF INSIDE OUT

Verdwijnt het Binnenhof met de renovatie vijf en een half jaar van ons netvlies? Als het aan jou ligt: absoluut niet!

We dagen je uit om met een creatief visueel concept 800 jaar geschiedenis, verandering en toekomt op straat te zetten. Om het Binnenhof -een schatkamer aan verhalen, intriges en betekenis- als het ware binnenstebuiten te keren. Met de hele Haagse binnenstad als een aantrekkelijk, inspirerend podium. Het is van belang dat verschillende partijen met ‘eigen’ doelgroepen van inspirerende ideeën worden voorzien die passen binnen een overkoepelend thema dat jij creëert:

  • Bureau Binnenstad/Stichting Binnenstad Den Haag: uitwerking van het thema/project voor toepassing door winkeliers en horeca en passend bij bewoners van de binnenstad
  • Den Haag Marketing: promotie-ideeën voor bezoek aan en verblijf in de stad ‘reason to travel’ van nationale en internationale bezoekers
  • ProDemos: concepten voor een alternatieve programmering voor onder andere scholieren
  • Gemeente Den Haag: promotie ideeën voor de stad als geheel en de binnenstad in het bijzonder
  • Rijksvastgoedbedrijf: ontwerpen voor tijdelijke aankledingen bouwplaats en directe omgeving
  • Culturele sector: ideeën hoe in te spelen op het thema/project voor onder andere musea en podia

WAT VRAGEN WE?

Een verrassend en goed doordacht concept voor een visuele manifestatie, met de directe omgeving van het Binnenhof als decor. Kijk maar eens wat daar allemaal toe gerekend kan worden: van straten en pleinen, tot de markante gebouwen, de Hofvijver, het Malieveld en ga zo maar door. Een concept dat nieuwe wegen verkent, ook qua techniek en materiaal. Dat bezoekers trekt en blijft verrassen, maximaal vijf en half jaar lang! En dat andere (creatieve) ondernemers inspireert en een podium biedt, zodat het Binnenhof en omgeving tijdens de renovatie meer dan ooit in de schijnwerpers komt te staan.

WELKE TECHNIEKEN MAG JE GEBRUIKEN?

We zijn allereerst benieuwd hoe jij de mogelijkheden van geprint geveldoek en/of folie benut in je ontwerp. Maar ook hoe je op die basis voortbouwt, met andere technieken en media. Denk aan lichtprojecties, audio, virtual reality, online elementen… Hoe meer zintuigen je prikkelt, hoe beter. Zolang het ontwerp maar praktisch uitvoerbaar is en bijdraagt aan een mooie, bereikbare, leefbare en inspirerende Haagse binnenstad.

WAAR LET DE JURY OP?

Allereerst op originaliteit. We vragen om een concept dat 800 jaar geschiedenis zicht- en voelbaar maakt, maar ook relevant en actueel is. Bijzonder genoeg om een publieksattractie op zich te zijn, die extra bezoekers naar Den Haag trekt. Flexibel genoeg om mensen (maximaal) vijf en half jaar lang te blijven verrassen. En met voldoende aanknopingspunten om als centraal podium te fungeren voor bijvoorbeeld ondernemers, musea, theatermakers en kunstenaars.

DO'S EN DON'TS

Wat we verder graag terugzien in je ontwerp: een interessante visie op de ‘achterkant’ van je concept. Denk aan slimme ideeën voor de uitvoering ervan, bijvoorbeeld op het gebied van materiaalgebruik, crossmediaal denken of productie- en installatietechniek. Wat we niet willen: politieke, religieuze of commerciële boodschappen. Ook is het belangrijk dat het concept het dagelijks leven niet in de weg zit of de renovatiewerkzaamheden verstoort. Goed om te weten: het Binnenhof zelf zal tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk zijn voor publiek, zoals nu het geval is.

WORDT HET ONTWERP OOK UITGEVOERD?

Dat kunnen we nog niet beloven. Maar als initiatiefnemers hebben we nauw contact met het Kernteam Omgeving Binnenhof (KOB). Dit team draagt zorg voor een aantrekkelijk omgevingsprogramma tijdens de renovatie voor alle betrokken partijen en is ook vertegenwoordigd in de jury. Het KOB zal uiteindelijk -los van de bevindingen van de jury- bepalen of een of meerdere inzendingen gerealiseerd zullen worden.

INSPIRATIE OPDOEN?

Via deze website volgen we de wedstrijd op de voet en publiceren we achtergrondverhalen en interviews met vooraanstaande designers. Lees alvast meer over het Binnenhof, de renovatieplannen en de verschillende groepen bezoekers die je met je concept zult moeten aanspreken.
> Renovatie Binnenhof met oog voor de omgeving
> Lees meer over de renovatie van het Binnenhof en de geschiedenis van de verschillende gebouwen
> Promotiefilmpje toeristische attracties Den Haag anders dan het Binnenhof 
> Toerist vermaakt zich prima
> Rondje Binnenhof en Den Haag

Wedstrijdsecretariaat
Binnenhof InsideOut!
Zwarte Mees 7
1423 NH Uithoorn
Nederland
info@binnenhofinsideout.nl

© InsideOut! / FABEREXPOSIZE