EERVOLLE VERMELDING
LUTE BIESHEUVEL, THOMAS EDES EN ADITYA PARULEKAR (TU DELFT), DELFT

DE BINNENTOREN
Als het aan de ontwerpers ligt, ruilt Den Haag met dit concept horizontale drukte voor een verticale aandachtstrekker. Een toren op een plaats waar die alleen kan staan gedurende de renovatie van het Binnenhof. Simpelweg omdat er op een dergelijke historische plaats normaliter nooit toestemming voor zou worden gegeven: een magneet voor de stad.
Het publiek kan dankzij deze toren het Binnenhof op een nieuwe manier ervaren: vanuit de hoogte. Het radicale idee komt voort uit de analyse van het huidige gebruik van het Binnenhof. Voorop stond dat het concept iets nieuws moest bieden in plaats van een beperkte variant van het huidige gebruik. Vanaf welke kant is het Binnenhof nooit zichtbaar? Vanuit de hoogte! Uitkijkpunten zijn over de hele wereld toeristische trekpleisters, maar zelden staan ze op zo’n historisch belangrijke plek. Dit ontwerp is een spaceship waar levendigheid en het unieke karakter centraal staan: een vijftig meter hoge toren op het Binnenhof.

Met vijf vloeren (eerste verdieping op 11m) en verschillende functies gaat het hier om meer dan een uitkijkpost. Het begint met een informatiecentrum gecombineerd met een winkeltje met souvenirs en een koffiezaakje op de eerste etage. De twee verdiepingen daarboven (16m hoogte en 21m hoogte) staan in het teken van educatie en bevatten naast panelen met informatie over de renovatie, Virtual Reality ervaringen, en ook zijn er medewerkers aanwezig die vragen kunnen beantwoorden. Los daarvan kan er een app worden ontwikkeld die gebaseerd is op de historie van het Binnenhof. Voor schoolklassen is er genoeg ruimte om via interactieve beeldschermen te leren over het Binnenhof en haar historische betekenis voor onze democratie. Dit terwijl de bezoekers betovert worden door het uitzicht of alvast verlangend naar de verdieping erboven staren.

Vervolg: de verdieping die draait om de spelende mens (op 43 meter hoogte), met hangnetten: een spannende beleving voor de waaghalzen die het aandurven. Tot slot de hoogste verdieping. Deze heeft uiteraard het doel om de bezoeker een ver reikend uitzicht over heel Den Haag te bieden.
De toren bestaat uit een structuur die hedendaagse tijdelijkheid uitstraalt: De verticale constructie van een hijskraan wordt gebruikt met een semi-transparante gevel van EFTE (kunststof weer- en lichtbestendig bouwmateriaal).
Al het constructie- en gevel materiaal is geschikt voor hergebruik wat kosteneffectief is en aansluit bij de tijdsgeest: een duurzaam en circulair ontwerp. Tevens is het bouwwerk makkelijk op en af te bouwen. De hijskraan constructie zal een treffend spel worden met de werkzame kranen op het Binnenhof tijdens de renovatie. De platformen zijn bevestigd aan de hoofdconstructie van de kraan door middel van liggers. In iedere vloer zijn uitsparingen gemaakt voor lift en trapgaten. Een mooie bijkomstigheid is dat de gevel ‘s nachts letterlijk uitgelicht kan worden.
De Binnentoren biedt Den Haag een indrukwekkende aanvulling op de skyline en voegt Den Haag toe aan de lijst van wereldsteden.
JURY OORDEEL
De kracht van dit concept ligt naar oordeel van de jury in het statement dat er aan ten grondslag ligt: een vijftig meter hoge toren in een historische omgeving waar die normaliter nooit zou kunnen verschijnen. Dat geeft de renovatie aandacht vanaf grote afstand. De aantrekkingskracht die daaruit voortkomt zal als een magneet kunnen werken op de bezoekers van de stad. In de toren een verticale tentoonstelling en ervaring die op erg veel manieren attractief kan worden ingevuld. De manier waarop allerlei partijen in de stad worden betrokken blijft onderbelicht, naast het feit dat de aangegeven ruimte tijdens de renovatie in principe benut wordt voor opslag van materialen en niet toegankelijk zal zijn voor publiek.